Javában zajlanak a BOND tanulmányutak

Ha fontos számunkra, hogy legyen egészséges élelmiszer a családi asztalon, akkor fontosak számunkra a kistermelők. Egyre többen ismerik fel, hogy direktbe vásárolni tőlük nem csak azért jó választás, mert jobb ízű és tápanyagdúsabb élelmiszerhez jutunk, hanem azért is, hogy ezek a termelők és az a diverzitás, amit képviselnek fennmaradjanak. Ez Magyarországon különösen fontos, ahol az európai átlaghoz képest még mindig jóval több kistermelőnk van, de sajnos azt is tudjuk, hogy már csak fele annyian vannak, mint a rendszerváltás idején. A kistermelők veszélyeztetett fajnak számít!

A kistermelők érdekérvényesítési erőssége minden országban más, de van ahol sikerült kiépíteniük erős együttműködéseket, amivel kedvezőbb jógszabályokat, piachoz jutatási lehetőségeket tudtak maguknak kiharcolni. 

Hogy melyek a célravezető együttműködések?

Külföldi partnerszervezeteivel együtt a Védegylet és a Kislépték 4 tanulmányútban vesz részt most tavasszal, pontosabban Tóth Árpád (Szabadkai Paraszt Egyesület) Franciaországba, Balogh Lili (Védegylet, agrármérnök, fiatalgazda) és Horváth Boldizsár (Csoroszlya Farm) Hollandiába, Kajner Péter (Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület) és Szabadkai Andrea (Kislépték Egyesület) Norvégiába és Harazin Dorottya (Mindenegyüttmegy Egyesület) az Egyesült Királyságba látogat el. Tanulmányútjaik során arra keresnek választ, hogyan tudnak nem csak fennmaradni, hanem gyarapodni a fenntartható élelmiszer termelő  gazdák a többi európai országban. A három éves EU-s projekt első szakaszában megrendezésre kerülő hat tanulmányút során a résztvevők különféle sikeres európai élelem- és mezőgazdasági együttműködéseket ismerhetnek meg.

Az elkövetkező két hónapban 60 fő – 22 európai országból származó gazda, földkezelő és fenntartható vidéki kezdeményezésekkel foglalkozó civil szervezetek- kból álló társaság vesz részt a hat tanulmányút egyikén, ahol alkalmuk nyílik közelebbről megismerni a termelők által vezetett együttműködési szerevezeteket. A közös pont a résztvevők között az, hogy a mostani nem fenntartható nagy-agribizniszeknek az alternatíváit keresik, legyen az a tudatos vásárlást megerősítő szolgáltatások kiépítésével, vidéki megélhetést támogató kutatások és érdekérvényesítésekkel, vagy a fiatalok vidékre történő kiköltözését és helyben történő megélhetését elősegítő szervezetekkel.

Az első tanulmányútra február végén került sor Spanyolországban, majd a következőket Franciaországban, Olaszországban, Norvégiában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban tartják meg.

A résztvevők a tanulmányút során megismerkednek az adott ország együttműködéseinek és hálózatainak kihívásaival és sikertörténeteivel, valamint megosztják saját tapasztalataikat. Olyan szövetkezeteket, hálózatokat és együttműködéseket látogatnak meg, melyek egyes esetekben már erőteljes és fontos szerepeket töltenek be nemzeti gazdaságaik különböző ágazataiban.

A RÉSZTVEVŐK BESZÁMOLÓI

Tóth Árpád: Arras, Franciaország

BOND TANULMÁNYUTAK

Spanyolország, Február 26 – Március 2.

A Valenciai Közösség mezőgazdasági termelői és szarvasmarha-tenyésztőinek koordinátora (Coordinadora de Agricultores y Ganaderos de la Comunidad Valenciana – COAG) Valencia közelében található szövetkezeti projektek megismerésére hívja a résztvevőket, többek között: a La Pobla de Vallbona önkormányzata által működtetett földbank; az SPG-Ecollaures által kidolgozott Részvételi Garancia Rendszer  (Participatory Guarantee System); rövid ellátási lánc kezdeményezések, mint például az alzirai termelői piac; és az Élelmiszer-Önrendelkezési Platform, amely olyan politikai tér mely a gondolkodásnak, a vitának és a cselekvésnek, amely összegyűjti a termelőket, a fogyasztókat, a kezdeményezéseket, a szervezeteket és szövetkezeteket, amelyek az élelmiszer-önrendelkezés eléréséért munkálkodnak Valenciában.

Franciaország, Március 5 – 9.

A Fédération Nationale des Coopératives d’Utilisation du Matériel Agricole (CUMA – Mezőgazdasági Eszközök Használatának Nemzeti Szövetkezete) Észak-Franciaországba, Arras közelébe viszi a résztvevőket, ahol megismerhetik a Le Germoir-t (A Csíráztató) – a még nem vagy még kezdő gazdálkodóknakszóló próbalehetőséget kínáló szövetkezeti projektet; a CUMA által vezetett szövetkezeti hagymacsomagoló és marketing kezdeményezést; az Au Panier Vert-et (A Zöld Kosár), egy helyi termelői boltot; és a Terres d’Opale/Les Anges gardiens -et (Opál Földek/Védőanyalok), egy helyi biotermékeket értékesítő egyesületet, mely egyúttal segíti az embereket a munkába való visszatéréshez is.

Olaszország, March 12 – 16.

Legacoop Agroalimentare három különböző régióba – Lazioba, Toscanába és Emilia-Romagnába – viszi a résztvevőket, ahol olyan együttműködéseket mutatnak be, melyeknek célja a helyi termékeknek a hozzáadottérték növelése, mint például a helyi bio termelői piac, vagy az olíva olajat, bort, mézet, helyi gabonafajtákat és zöldségeket termesztő szövetkezet működését. A kezdeményezések közös aspektusai a minőség, ökológikus termelés és a helyi, vidéki közösségek gondozása.

Hollandia, Március 19 – 23.

A wageningeni egyetem három látogatást tűzött napirendre: egy gazdák által indított kezdeményezést, mely Amszterdam északi részén található régi polderekből* tájat tartja karban; a fríz erdőket, ahol a gazdák közösen dolgozták ki a saját agroökológiai gazdálkodási modellüket, evvel fenntartva a táj kisüzemű mezőgazdasági jellegét; és egy kisléptékű gazdák, ételfeldolgozók és boltok között létrejött szövetkezetet, mely a helyi kézműves termékekre alapozva fejleszt gazdasági hálózatot a térségben (Waddenben).

* ármentesített belvizes mélyföld

Norvégia, Április 9 – 13.

A Norwegian Agricultural Cooperatives (NAC – Norvég Mezőgazdasági Szövetkezetek) az ország keleti részén található szervezeteit és szövetkezeteit mutatja be a látogatások alkalmával, mégpedig: egy erős tagszervezettel rendelkező tejipari szövetkezetet, állattenyésztő szövetkezeteket a mezőgazdasági termelők aktív részvételével; és egy kiemelten környezettudatos termelési módszerekkel foglalkozó szövetkezetet, amely személyre szabott ellátást biztosít tagjainak, gazdasági profiljuk szerint. A helyi élelmiszertermelés és marketing is bemutatásra kerül a tanulmányút során.

Egyesült Királyság, Április 23 – 29.

A Landworkers’ Alliance (LWA – Földművesek Szövetsége) olyan dél-nyugat angliai projekteket mutat be, melyek különböző körülmények között és specifikus megoldásokkal biztosítják a mezőgazdasági fenntarthatóságot, úgy helyi mind nemzeti szinten. Többek között városi termesztéssel, közösség által támogatott mezőgazdasággal, gazdák és magfogók szövetkezeteivel, legeltető álattenyésztők egyesületével és magával az LWA-val ismerkednek meg a résztvevők.

 

A tanulmányutakat az Európai Bizottság által finanszírozott projekt keretében valósulnak meg, melynek elnevezése: “Szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban(Bringing Organisations & Network Development to higher levels in the farming sector in Europe – BOND).

Az EU Horizont 2020 keretprogramjának részeként támogatott projekt célja, hogy erős hálózati együttműködéseket hozzon létre a termelők és földkezelők között, valamint erős és jelentőségteljes kapcsolatokat alakítson ki a politikai döntéshozókkal helyi, nemzeti és uniós szinten.