10 Hét – 10 agroökológiai alapelv 

A világ növekvő lakosságának élelmezése a mezőgazdasági termelésen múlik, amely egyszerre okozója és elszenvedője a klímaváltozásnak, a talajok eróziójának és a környezetszennyezésnek. Az egész élelmiszerrendszerre kiterjedő szemléletváltásra lesz szükség, ha a társadalmi igazságosságot szem előtt tartva egyszerre szeretnénk megóvni a természeti erőforrásokat és alkalmazkodni a folyamatosan mélyülő ökológiai válsághoz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) az agroökológiát az éhezés, a szegénység és a klímaváltozás elleni harc egyik kulcsfontosságú eszközeként azonosította, amelynek segítségével képesek lehetünk hosszú távon fenntartható élelmiszerrendszerek kialakítására.

A következő hetekben segítünk elmélyedni az agroökológia témájában, ehhez pedig a FAO által kidolgozott 10 agroökológiai alapelv lesz segítségünkre.  Az agroökológiai szemléletmód Magyarországon már hosszú ideje jelen van, ezért itthonról is sok jó példát és érdekes szakmai anyagokat tudunk majd nektek bemutatni minden alapelvhez. 

Kövessétek Agroökológia Magyarország” facebook oldalunkat és ismerjetek meg részletesen minden héten egy agroökológiai alapelvet.


Az agroökológia 10 alapelve a FAO szerint

  1. Sokféleség
  2. A tudás közös létrehozása és megosztása
  3. Együtthatások
  4. Hatékonyság
  5. Újrahasznosítás
  6. Rugalmas ellenállóképesség
  7. Emberi és társadalmi értékek
  8. Kultúra és étkezési hagyományok
  9. Felelős kormányzás
  10. Körkörös és szolidáris gazdaság

Az agroökológia témájában eddig elkészült anyagaink itt elérhetők.

Szeretnél csatlakozni a most formálódó magyarországi agroökológia hálózathoz? 
Töltsd ki kérdőívünket!