A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) két évente rendezi meg Regionális Konferenciáit, melyek olyan hivatalos fórumok, ahol ugyanazon földrajzi térség tagállamainak a földművelésügyi miniszterei és magas rangú tisztviselői találkoznak, hogy megvitassák az olyan élelmiszerrel és a mezőgazdasággal kapcsolatos fontos témákat és aktuális kihívásokat, amik túl mutatnak az egyes országok határain és épp ezért szükséges, hogy megállapodjanak regionálisan koherens álláspontokon.

A földművelésügyi miniszterek aktív részvételén túl, a regionális, a régión belüli és a nemzetközi szervezetek, valamint a civil társadalom és a magánszektor képviselői vesznek részt megfigyelőként a konferenciák ülésein.

A Regionális Konferenciákat afrikai, latin-amerikai és karibi, közel-keleti, ázsiai és csendes-óceáni, valamint európai és közép-ázsiai térségben tartják meg, és minden alkalommal más tagállamban kerülnek megrendezésre.

A Regionális Konferenciákat megelőzően szokták tartani a CSO (Civil Society Organisations – civil szervezetek) Konzultációt, melyeket az egyes régiókban található civil szereplők szerveznek meg önállóan. Ezen Konzultációknak a céljuk, hogy összehozzák az érintett érdekcsoportokat (kistermelőket, halászokat, pásztorokat, erdészeket, etnikai kisebbségeket és őslakosokat, városi szegényeket, mezőgazdasággal és élelmiszerrel dolgozókat, vidéki nőket és fiatalokat, fogyasztókat) képviselő civil szervezeteket, hogy megvitassák a régió legfontosabb témáit, értékeljék a FAO előző kétéves időszakában végzett tevékenységét, valamint közösen megfogalmazzanak egy nyilatkozatot, melyet továbbvisznek a Regionális Konferenciára.

Idén a FAO 31. Európai és Közép-Ázsiai Regionális Konferenciáját május 16. és 18. között tartják Oroszországban, Voronyezsben, melynek főbb témái a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-rendszerek, valamint az e-mezőgazdaság lesz. Az ezt megelőző CSO Konzultációt a Védegylet közreműködésével április 26 és 27-én tartották Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában.


©FAO

A közel 30 országból érkező 50 résztvevő között voltak kistermelők, halászok, pásztorok, erdészek, etnikai kisebbségek és őslakosok, városi szegények, mezőgazdasággal és élelmiszerrel dolgozók, vidéki nők és fiatalok, élelmiszer-fogyasztói szervezetek, valamint az előbbieket képviselő civil szervezetek.

A másfél napos Konzultáció eredménye egy közösen megfogalmazott írásos nyilatkozat, amely összefoglalja a Konzultáció alatt megvitatott témákról (többek között: együttműködési lehetőségek; fenntartható mezőgazdasági rendszerek, ezek kihívásai és lehetőségei; a FAO regionális munkája) elhangzottakat, illetve kialakult álláspontokat. Még tart a nyilatkozat véglegesítése, de hamarosan azt is közzétesszük.

A rendezvényt egy nyilvános esemény zárta, melynek vitatémája a kisléptékű élelmiszer-termelők jogainak megismérése és védelme volt.

Mi, mint Védegylet, felettébb érdekesnek és fontosnak tartjuk, hogy ez az esemény Magyarországon került megrendezésre, mert ezzel a magyarországi élelmiszerrel és annak termelésével, feldolgozásával, illetve fogyasztásával foglalkozó embereket jobban be lehet vonni a nemzetközi hálózatosodásba, kapcsolatépítésbe, ami jövőbeli együttműködéseket is eredményezhet. Igazán különleges alkalom ez mindannyiunk számára, hogy egy ilyen sokszínű, nemzetközi társasággal tudtunk tapasztalatokat cserélni.

A FAO képgalériája az eseményről.