Társadalmi mozgalomként az agroökológia a mezőgazdaság sokféleségéért, a társadalmi és környezeti igazságosságért, az élelmiszer-önrendelkezésért, a vidéki megélhetés javításáért küzd.

Bővebb ismertető anyagunkat, amely bemutatja az agroökológiát, mint tudományt, gyakorlatokat és mozgalmat, itt érhetik el:

Az Agroökológia Estek rendezvénysorozat a Védegylet és a Közép-európai Egyetem Környezettudományi és Politikai Tanszékének közös szervezésben valósul meg. 2018 novembere és 2019 márciusa között négy esemény során az agroökológia különböző területeit mutatjuk be filmvetítéseken és kerekasztal beszélgetéseken keresztül.

Eseményeink eredeti angol nyelvű beszámolóit itt tekinthetik meg.

Az első rendezvényt 2018 November 15-én tartottuk a Közép Európai Egyetemen, melynek központi témája az agroökológiai szemlélet volt.

Az estét Marie- Monique dokumentumfilmje a “Les Moissons du Futur” (A jövő terménye) nyitotta meg. A film bemutatja az ipari mezőgazdaság talajra, környezetre és az emberek életére gyakorolt hatását; valamint a világ különböző tájairól hoz példákat az élelmiszer-rendszerben szükséges paradigmaváltás lehetőségeire. A filmet kerekasztal beszélgetés követte, melyben az ökológiai gazdálkodás, a rövid élelmiszerláncok és a felelős fogyasztás területéről érkező szakértőink vettek részt. 


A filmet egy kerekasztal beszélgetés követte, amelyen Drexler Dóra, Logan Strechock és Szűcs-Winkler Róbert meghívott szakértőink vettek részt.

Összefoglalóját itt olvashatják el:

Január 16-án a második esemény témája a vetőmag-önrendelkezés volt.

A rendezvényt „A szabadság magjai” („Seeds of freedom”) című dokumentumfilm vetítése nyitotta meg. A film az ipari mezőgazdasági cégek gyakorlatainak, a paraszti gazdálkodási és vetőmagrendszerek kapcsolatát mutatja be. A nemzetközi szakértőkkel és kisléptékű termelőkkel készített interjúk során világossá válik,  hogy a hagyományos vetőmagok és a változatosság elvesztésével a kapcsolódó kulturális hagyományok, a tudás, a megélhetés és az élelmiszer-önrendelkezés is sérülnek. 

A filmet egy kerekasztal beszélgetés követte, amelyen Guntra A. Aistara, Fehér Judit, Fülöp Ádám és Dan Raluca meghívott szakértőink vettek részt.


Összefoglalóját itt érhetik el: