Mi a helyzet nálunk? – Kunszállás

Az Átalakuló közösségek legutóbbi katalizátor találkozóján felmerült egy ötlet, hogy jó lenne ha egy kicsit többet és gyakrabban hallanánk egymásról azokkal a közösségekkel, akikkel együtt dolgozunk. Ennek jegyében született ez a rövid bejelentkezés is, első „nyilatkozónk” Dóri volt, Kunszállásról.

Nehéz elhinni, de Dóri már több mint egy éve kiköltözött a nagyváros forgatagából egy kis Kunszállási tanyára, hogy ott a permakultúrás elvekre alapozva egy kis ökotanyát működtessen. De senki ne gondolja, hogy mindezt egyedül képzeli el. Dóri tervei között szerepel egy kis közösség kialakítása, ahol támogatni és segíteni tudják egymást más helyi gazdálkodókkal, őslakosokkal és „gyütmentekkel” egyaránt.

„Homoki nindzsák”

Az együttműködés egyelőre nem kimondottan szervezett keretek között történik, ennél sokkal természetesebben alakul, ahogy faluhelyen az lenni szokott. Egy kis segítség innen, egy kis segítség oda, a lényeg, hogy Dóri igyekszik annyit kérni, amennyit ő adni tud. Dóri elsődlegesen Molnár Zolival és családjával tartja a kapcsolatot, akivel a legutóbbi katalizátor találkozón már össze is futhattatok, illetve Leóval, aki már a tavalyi ifjúságcserén is „helyszínként szolgált” a fiatal látogatók számára, mint biogazdaság.

Egy-két jó tapasztalattal már gazdagodott a „kis közösség”. Például Leó elviszi Dóri terményeit a piacra, Dóri pedig segít neki paprikát ültetni; vagy például Zolival közösen használnak egy utánfutót szállításra Emellett pedig, ami a legfontosabb, megosztják a tudásukat és tapasztalataikat. Talán ezek egyelőre kis dolgoknak tűnnek, de annál fontosabbak, hiszen ezek mind egy későbbi nagyobb dolog alapját jelenthetik. Egyelőre meg kell tanulni kérni és elfogadni a segítséget.

Érdekesség még, Dóri a Wekerleieknek tájfajtákból készítettek paradicsompalántát Leó fóliájában, pár nap munkáért cserébe. Így terjed az együttműködés.

A jövőben persze a falubeliekre is szeretne nyitni Dóri, de még kicsit bizalmatlanok az emberek, és talán még egy kis idő kell, hogy „rasztás Dórit” jobban megismerjék és bátran felvegyék vele a kapcsolatot.

Programok

Múlthéten a tanya Tanulmányutak programsorozatunk első helyszínét adta, ahol egy régi kályha felújításán is dolgozhattak a résztvevők (erről hamarosan olvashattok is beszámolót).

A következő program pedig a 18-án kezdődő két hetes Permaculture Designe Course, ahova a hétvégi nyílt napokon még bárki becsatlakozhat! 18 és 21 között szociokrácia és a permakultúra alapjai, 26 és 27 között pedig az erdőkert és talaj lesz a központi téma.

Aki a PDC programján nem tud részt venni, az se csüggedjen, mert közeleg a Nagyszékelyi permakultúrás képzés is szeptemberben, és ha minden jól alakul, után Kunszállás lehet a következő helyszín.

Érdekességek

Dóri éppen az Agrofotura egyik kísérleti parcellájának is otthont ad. Ez egy biointenzív kísérlet, ahol 5-5 kísérleti parcella van kialakítva, paradicsomból és paprikából. A kérdés, hogy a bioszén más-más arányú telepítése mellett hogyan fejlődnek a növények. 100 paradicsom és 200 fűszerpaprika tő vesz részt a kísérletben, ami nem kis munka, mert mindennapos megfigyelést igényelnek.

Továbbá jó hír, hogy a Nagyszékelyből származó magok szaporításán is munkálkodott Dóri, amiből jövőre elegendő lesz, hogy az átalakuló közösségek tagjai között szét lehessen osztani néhányat.

Az látszik, hogy Dóri nagyon sok oldalú, izgalmas és kemény munkát végez. Mind szurkolunk neki!

 

Földesi – Nagy Anita
A szerző a Védegylet önkéntese

A cikk az Átalakuló Közösségek honlapján is megjelent.
http://kozossegek.atalakulo.hu/mi-helyzet-nalunk-kunszallas

fair trade, közösség, élelmiszerönrendelkezés, helyi ügyek