Egy városi gyerek a Krisna-völgyben

Tanulmányutak programsorozatunk keretében augusztus 28-án a Krisnavölgyben jártunk, ahol kísérőink az élelmiszer önrendelkezéssel kapcsolatos tapasztalataikról és lehetőségekről beszélgettek velünk, miközben végig vezettek minket a kerteken és “üzemeken”.

Az egyik résztvevőnk, Szőllőssy Dániel beszámolóját olvashatjátok.

Szinte véletlenül kerültem a Védegylet által szervezett élelmiszer-önrendelkezésról szóló programsorozat Krisna-völgyi állomására. Igazi városi gyerek lévén nem vagyok a téma nagy szakértője, talán pont ezért volt számomra különösen informatív a krisnásokkal eltöltött nap. A Somogyi-dombságban meghúzódó Krisna-völgy egészen gyönyörű körítést nyújtott, a vendéglátóink is nagyon kedvesek voltak, kitartóan válaszoltak minden kérdésünkre, szóval minden adva volt egy remek naphoz.

Először a befőzés folyamatával ismertettek meg minket, igazán profi felszereléssel rendelkeznek, ezek segítségével sokkal gyorsabban képesek feldolgozni a zöldséget, gyümölcsöt. Külön hatalmas élmény volt a közösen elkészített almalé elfogyasztása! Meglátogattuk a hatalmas pincét, megismerkedtünk a magbankkal és körbevezettek minket a hatalmas területükön, ahol láttunk kiskertet, gyümölcsöst, földeket és még a szarvasmarhák útját is kereszteztük.

Nekem, aki nem különösebben értek (még!) az önellátáshoz, különösen is érdekes volt belenézni a Krisna-völgyi munkába. Útitársaim, a Védegylet és a Nyimi Közösség tagjai nyilvánvalóan jobban értettek a témához, okos kérdéseikkel és meglátásaikkal ők is abszolút hozzájárultak az előadásokhoz. Ami nagyon tetszett, hogy az idő nagyobbik részében gyakorlati szempontokból mutatták meg nekünk a munkájukat, bár volt üldögélős beszélgetés is, ami a hűvös pincében azért jól tudott esni. 

 

Szőllőssy Dániel
A Tanulmányutak programsorozat egyik résztvevője 

A cikk az Átalakuló Közösségek honlapján is megjelent.
http://kozossegek.atalakulo.hu/egy-varosi-gyerek-krisna-volgyben

fair trade, közösség, élelmiszerönrendelkezés, helyi ügyek