A fair trade tanúsítás szigorú szabványokat foglal magában, munkafeltételeket, egészségvédelmi és biztonsági előírásokat a kémiai anyagok kezelését, a nők jogait, a gyermekmunkát és a környezet védelmét illetően.

fairtradegold

A Fairtrade büszke arra, hogy együtt dolgozik kis léptékben bányászatot folytató szervezetekkel Latin-Amerikában és Kelet-Afrikában. Jelenleg 2 szervezet rendelkezik Fairtrade tanúsítvánnyal, az AURELSA és a SOTRAMI, mindkettő Peruban. A Fairtrade még 9 csoporttal dolgozik Ugandában, Kenyában és Tanzániában.

Gondoltad? A fair trade minősített arany csak 10 százalékkal kerül többe.

A Fairtrade arany esetében a bányászok 2000 dollár/kg prémiumot kapnak, amit felhasználhatnak üzletük fejlesztésére vagy közösségi projektekre, mint pl. tanulmányok, tiszta víz és egészségügy.

Amerikában már bevezették, Európában napjainkban fogják bevezetni az arany felvásárlására vonatkozó szabályozást, amely kötelezi a vállalatokat, hogy transzparensen kövessék, hogy honnan származik az általuk felhasznált arany. Több szervezetbe  tömörültek a vállalatok, hogy egymást támogatva, közösen oldják meg ezt a nagy feladatot. Ilyen például a JEITA (Responsible Minerals Trade Working Group), amelyhez a legnagyobb japán IT és elektronikai vállalatok csatlakoztak. A másik nagy szerveződés a PPA (Public-Private Alliance for Responsible Minerals Trade), amely a világvezető IT technológai vállalatok tömörülése.