Gazdálkodj ökosan! – A talaj termőképességének megújítása

A Védegylet központi témája az élelmiszerön-rendelkezés. A minőségi ennivaló, a biztonságos élelmiszerellátás a XXI. században kulcsfontosságú, különös tekintettel a az egyre kiszámíthatatlanabbá váló gazdasági, éghajlati és energiaellátási viszonyokra. Ennek szellemében rendeztük meg  a Zöld Civil országos találkozó keretei között májusban Élehtő vidéket, jóllakott várost! programunkat, ahol jó példákat kerestünk és ismertünk meg. Ennek folytatásaként szerveztük meg augusztusban és szeptemberben Tanulmányutak sorozatunkat, ahol ellátogattunk Dórihoz Kunszállásra, a Gyüttment-fesztiválraKrisna-völgybeArche Noah-ba és Visnyeszéplakra. Októberben Vidék reggelire programunk keretében beszélgettünk a jóminőségű élelmiszerről, vásárlásról egy reggeli mellett a Szimplában. Wekerlén a HEKK-HELYI ÉLELMISZER KISPESTI KÖZÖSSÉGEKNEK! eseményén a civil és önkormányzati kezdeményezéseket, helyi jó gyakorlatokat ismerhettünk meg. A Gyüttment műhely keretében pedig kapcsolatot építettünk és a számunkra érdekes témák “kibeszélésére” teremtettünk helyet, természetesen a gyüttmentséggel”a középpontban.

Most Novemberben Lókútra, a Bakonyi portára invitálunk benneteket.

Magyarországon egyre több olyan kezdeményezés született, amelyek a helyi és regionális élelmiszer-önrendelkezést segítik elő: közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek, közösségi kertek, iskolai oktató veteményesek, termelői piacok, helyi termékeket forgalmazó boltok és éttermek, stb. Egyre többen eszmélnek rá a globalizált világ törékenységére és változtatnak fogyasztói szokásaikon (pl.: helyi és szezonális, lehetőleg ökológiai kisgazdaságból származó ételek fogyasztása), és egyre több termelő is változtat termelési szokásain, hozzájárulva egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.

Napjainkban a megtermelt élelmiszereink 70%-a az úgynevezett „paraszti gazdaságokból” származik, és nem a modern gazdaságokból. Az élelmiszer-önrendelkezés emberi megoldást kínál a termelők és fogyasztók számára egyaránt. Ők lesznek a döntéshozók, mivel ők határozzák meg a saját élelmiszer és mezőgazdasági politikájukat.

Gazdálkodj ökosan! sorozat keretében a résztvevők megismerhetnek olyan termelési módokat, ahol a természettel együtt dolgoznak és nem ellene, nem pusztítva azt.

A mostani alkalommal Lantos Tamás agrármérnök és gazdálkodó tolmácsolásában átfogó képet kaphatunk az ökológiai agrár-erdészeti gazdálkodás szemlélet rendszerésről és gyakorlati voantkozásairól. Tamással már találkozhattatok a tavaly áprilisi markóci gyümölcsész képzésünkon, a szintén tavalyi Gyümölcsészeti találkozón, illetve legutóbbi Gyüttment Műhelyünkön.

Kökény Attila pedig bevezet minket a talajmegújító szántóföldi gazdálkodás, például a kukorica, a búza és a zab talajművelés nélküli termesztésének rejtelmeibe.

A programot a TÉGY! – Természetes élet és gyermeknevelés alapítvány képviseletében Zsoldos Vica szervezi.

Program

November 18 (szombat) 10-től 17 óráig
Az ökölógiai szemléletű gazdálkodás rendszere
 (Lantos Tamás – agrármérnök, gyakorló gazda, volt polgármester)

Nevember 19 (vasárnap) 10-től 17 óráig
Talajmegújító szántóföldi gazdálkodás: búza, kukorica, zab
 (Kökény Attila)

Helyszín

Lókút
Külszín: Bakonyi Porta (vegyszermentesen termelő családi gazdaság)

A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött!
Regisztráció és további infromációk (pl. szálláslehetőségek a környéken):
tegyalapitvany@gmail.com
+36204358808 (térerő, mint a mesékben: hol van ám inkább nincs, ezért kérjük, csak fontos&sürgős esetben próbálkozz a mobilon elérni minket)

Szeretnéd, hogy máskor is legyenek hasonló kurzusok?
Kérjük, anyagilag is támogasd a TÉGY! Alapítvány működését
MagNetBank 16200106-11535575-00000000

Köszönjük!

“A rendezvény a Védegylet élelmiszer önrendelkezés és az Átalakuló közösségek programok keretében jön létre, a „Spotlight on the global food-land climate nexus – mobilizing European Support for sustainable management of natural resources & the human right to food [DCI-NSA ED/2014/338-396-EYD2015]” projektének finanszírozásával valósul meg. Az esemény az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával jött létre. A tartalom nem tükrözi az Európai Bizottság hivatalos állásfoglalását, kizárólag a szerzők nézőpontját jeleníti meg.”