Beszélgetés, filmek, érzékenyítő tréning, az esemény  a facebook-on

A Méltányos Kereskedelem Világnapja

Látogass meg vendéglátó egységeket, ahol méltányos kávét fogyaszthatsz és gyere el 2016. május 22-én az Erzsébet térre!

pecsetelo_wftd

Itt kávézhatsz:
HellóAnyu
Szatyorbolt
Miksa Café
Törökméz
Natura Hill Zebegény
CsendesM
Murok Café
Kozmosz Vegán Étterem
Steezy Café
Báthory Kávézó és Ételműhely

WFT Day Logo No DateA Méltányos Kereskedelmi Világszervezet (WTFO) kezdeményezésére alapított Méltányos Kereskedelem Világnapja minden év májusának második szombatjára esik.  A világszerte megtartott fesztivál keretében – amely több eseményt is magába foglal – ünnepeljük a Fair Trade (Méltányos Kereskedelem) kézzelfogható hozzájárulását a világ legsebezhetőbb közösségeit leginkább sújtó szegénység, kizsákmányolás, éghajlatváltozás és gazdasági válság ellen folytatott harcban. A világméretű válság nyilvánvaló tette, hogy helyi és globális szinten is méltányos és fenntartható gazdasági rendszerre van szükségünk. A kereskedelmet a legkiszolgáltatottabbak számára is nyereségessé kell tenni, a kis- és a hátrányos helyzetben élő termelők számára teremtett lehetőségekkel, hogy azok fenntartható megélhetést biztosítsanak maguknak. Ahhoz, hogy a Fair Trade mára lényeges méreteket öltött, termelők és kereskedők, vállalkozások és döntéshozók, támogató szervezetek és önkéntesek milliói járultak hozzá.

Debreceni élőláncunk a méltányos kereskedelemért:

WFTD2016_DEBRECEN

fair_trade_plakat_debrecen

Méltányos kereskedelem – fair trade

A nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérő megközelítés. Kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők számára hivatott a fenntartható fejlődést előmozdítani elsősorban biztonságos és igazságos kereskedelmi feltételek biztosításával, valamint a fejlett országokban folyó szemléletformáló kampányokkal. A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között, hanem a szegény régiók termelői is tisztes jövedelmet keressenek munkájukkal, és folyamatos fejlesztéssel, fejlődéssel javuljanak az esélyeik a nemzetközi versenyben.

Emberek a termékek mögött

A Fair Trade egy olyan átlátható kereskedelmi rendszer, amely gazdaságilag a társadalom peremére szorult embereket támogat korrekt árakkal, jó munkakörülmények biztosításával, és az árucserén alapuló, hosszú távú társulásokkal. A piacon fellelhető minden egyes Fair Trade-termék mögött élő emberek állnak. Az ő történeteiket meséli el a termékek címkéjén található WTFO jelzés, amely tavaly óta létezik, amikor is a WTFO-tagság jóváhagyta az új WTFO Garanciarendszert.

A Fair Trade terjesztői

A Fair Trade-mozgalom felépítésében központi szerepet játszanak a fogyasztók és a Fair Trade terjesztői. Fair Trade termékek vásárlásával a fogyasztók is megerősítették a Fair Trade-csoportokat és ellátó láncokat. Hozzájárultak egy olyan hálózat kiépüléséhez, amely több mint 1000 Fair Trade települést, várost és egyetemet foglal magába világszerte. Nyomást gyakoroltak kormányokra és nagyvállalatokra, hogy azok javítsanak az üzleti gyakorlatukon.

Támogasd a változást!

A Fair Trade elősegítette a változást, és továbbra is generálja azt, ezzel javítva jó pár millió kistermelő és közösség életét. Támogass minket! A netes alkalmazásunk használatával megmutathatod, hogy a Fair Trade támogatói mindenhol ott vannak. Közösségi médiacsatornákon használd a #FairTrade és a #WFTDay hashtaget!

ATM Alternative Trade Mandate