Környezetünk és természeti értékeink védelmét egyrészt jogszabályi garanciákon keresztül kell érvényesíteni, másrészt egyes konkrét, helyi ügyek mentén tudjuk gyakorolni a civil, össztársadalmi érdekeket. Így például eseti ügyféli bejelentkezéssel garantálhatjuk a részvételt a meglévő zöldfelületeket, védett természeti területeket érintő beruházásokban, vagy új fejlesztések esetén a zöld szempontokat tudjuk számon kérni egy-egy tervezési folyamatban. Mivel az eljárások menete általánosságban nem kedvez a civil részvételnek, különös eredménynek kell tekintenünk az olyan sikeres, részben a Védegylet által is végigvitt ügyeket, mint amilyenek a Nagymező utcai fák megmentése, az V. kerületi Olimpiai park megújítása, a Normafa megvédése vagy a terézvárosi Jókai tér zöld szemléletű átépítése.

DUNA-ÜGY

a_honap_fotoja

Bárdos Deák Péter fotója (http://www.dunacharta.hu/kepek/fotok/A1_35.jpg)

A Védegylet és partnere(i) kezdeményezésére a Zöld Civil Országos Találkozó állásfoglalást fogadott el a magyar-szlovák dunai egyeztetések, valamint a folyó rehabilitációja és hajózási használata tárgyában.
Az elfogadott állásfoglalás és a háttér-információk itt olvashatók:
duna_szekcio_allasfoglalas_hatter_informaciok

a_honap_mutargya

Bárdos Deák Péter fotója (http://www.dunacharta.hu/kepek/fotok/T2K_1.jpg) 

Nagykoalíció a fővárosi zöldfelületek ellen

Aligha érte meglepetésként a Római-partért aggódókat, hogy a 2016. április 27-i Fővárosi Közgyűlés ülésén elsöprő erejű támogatást kapott a tervezett mobilgát Duna-partot letarolni szándékozó nyomvonal-változata. Néhány nappal azután, hogy a zuglói MSZP áldását adta a Városliget múzeumokkal történő, elképesztő összegeket felemésztő beépítésére, a Fővárosi Közgyűlésben tevékenykedő MSZP-frakció – némi operettszerű betét eljátszását követően, valamint Tarlós István szokásos „elmúltnyolcévezését” türelmesen végighallgatva – ugyancsak nagy lelki nyugalommal szavazta meg a Római-part elpusztítását. A magyar demokrácia szánalmas állapotáról nyújt pontos képet, hogy Horváth Csaba a következő közgyűlésre, azaz már az elfogadás után kért tájékoztató vetítést a döntés várható következményeiről.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerébe csendesen belesimuló, korábban a Római parti befektetők mellett látványosan kiálló MSZP tehát itt és a pesti oldalon is magára hagyta a budapesti zöldfelületekért aggódó választókat, ahogy tette ezt korábban a Nagymező utcában és más helyszíneken. Pedig a tét most jóval nagyobb; nem ötven, hanem több ezer fa – és a Római parton számos védett élőlény – elpusztításáról van szó – persze a mérleg másik serpenyőjében is hatalmas beruházásokat találunk. Nem meglepő tehát, hogy a budapesti városlakók elsöprő többségének véleménye és a szakmai szempontok is „huszadrangúnak” bizonyultak a vitát nélkülöző döntés során.

Endangered willow trees at Romai part - Roman bank, Budapest, Hungary

Veszélyeztetett fűzfák a Rómain

Miközben Tarlós István a tőle megszokott, európai főpolgármesterhez méltatlan, és – láthatóan a demokratikus kontroll miatti idegesség jeleként – már-már kocsmai színvonalú megjegyzésekkel osztja ki a vele egyet nem értőket, a fővárosi parkokban (Városliget, Orczy-kert) egyre erőteljesebb ellenállásba ütköznek az eszelős, értelmetlen fejlesztési terveknek motorosfűrésszel érvényt szerezni akaró beruházók. Új választóvonalak rajzolódnak ki; nem bal- és jobboldali értékek mentén szerveződő pártok vitatkoznak egymással, hanem egyfelől a titokban előkészített beruházásokat támogató (vegyes színezetű) pártok és befektetői csoportok, másfelől a főváros tüdejét alkotó, illetve a Duna-partot szegélyező fás területek, hagyományos rekreációs helyszínek védelmét ’de facto’ ellátó, városlakókat, civil szervezeteket, szimpatizáns csoportosulásokat és szakmai szervezeteket magába foglaló koalíció állnak egymással szemben.

Mivel a jogrendszer drasztikus átalakítása mára már lehetetlenné tette a természeti értékeknek és a városi környezetnek a jogorvoslat intézménye általi védelmét, az állampolgároknak közvetlenül kell kiállniuk a városuk élhetőségét első helyen biztosító és a jövő generációk életminőségét is nagy mértékben meghatározó zöldfelületek védelmében.

Nem lehet többé a pártok mögé bújniuk, eljött az igazság pillanata.

Újszászi Györgyi
Visnyovszki András