Nagy örömmel mutatjuk be a Permakultúra képzési anyagot, mely 2107 novemberében véglegesedett és segíti mostantól további képzések megtartását. Letölthető:  permakultura

 

Közösségeinkben számos képesség rejlik, és az átalakuló közösség katalizátor egyik dolga, ezeket kiaknázni, közkincsé tenni. Ehhez fontos, hogy maga a katalizátor, a helyi szervező is kapjon lehetőséget a saját készségeit fejleszteni. 2010 óta erre a célra fedezünk fel a szükségleteket, dolgozunk ki képzési anyagot, és művházakban, faluházakban, tanyákon, belvárosi szórakozóhelyeken tartunk képzéseket. Ahol lehet, képzünk képzőket is, más szimpatikus és elkötelezett képzőket is bevonunk, hogy egyre ügyesebben tudjuk elvégezni a helyi munkánkat. Jelenleg az Átalakuló közösségek képzőcsoport 4 tapasztalt és 5 kezdő képzőből áll.

Az átalakuló közösségek aktuális képzésekről lehet folyamatosan frissített részleteket olvasni ezen a linken

Képzéseket szívesen tartunk más közösségek és szervezetek, illetve önkormányzatok számára is. Erről többet, és korábbi képzésekről lehet itt olvasni.

Milyen párhuzamos váloságokkal találkozunk: melyikért küzdunk? Kunbábony Átalakuló közösségek képzés 2015 nyáron

Mi várható egy képzésen? 

A munkánk sok forrásból táplálkozik: a nemzetközi Átalakuló közösségek képzés programokra alapul, ami a közösségszervezési módszerek, a társadalmi változások pszichológiai folyamatok megértésére tesz hangsúlyt, és érzékenyíti a résztvevőket a belső változások folyamatára is.  Kedveljük, és a magyar valóságban hasznosnak találjuk az elismerő feltárás megközelítést, és az erőforrásokra alapuló közösség fejlesztés módszereit is. Ezekben találtunk két olyan módszertani kiindulópontot, ami képesé teszi bennünket magunkra és egymásra támasztva pozitív közösségi folyamatokat beindítani.  Az élménypedagógiához,  és a Joanne Macy mélyökologiai munkássághoz is nyúlunk; magunkról tanulunk többet, ha a komfort zónánkból kimozdulunk egy kicsit.

Témától függetlenül számunkra fontos, hogy egy képzés mindig legyen élmény és lehetőség kapcsolatteremtésre; hogy a program legyen környezettudatosan megszervezve, hogy az étkeztetés legyen finom, helyi, és klímabarát.

A közösségi leltár segít a katalizátorok rálátást nyerni a sokféle erőforrásokra ami már elérhető a közösség számára

Gyakorlati programjaink között találunk például ablak szigetelést, kályhaépítést, gyümölcsész hétvégéket: a gyakorlati tudásszerzés is fontos számunkra, és más embereket mozgósít a közösségünkben, így mindenkinek lehet része a társadalmi folyamatokban.

Transition gyakorlatban 2015
Átalakuló kezdő képzés 2015

 

Aktiv résztvélre és furcsa kézjelekre lehet számítani.
Átalakuló képzés II, Wekerletelep 2015

2017 ősszel várható:

  • Átalakuló közösségek kezdő képzése (Alsónémedi),
  • 4 napos Permakultúra képzés (Nagyszékely)
  • Mediátor tovább képzés
Csoportsegítő képzés, Nagymágocs 2015.