Képzések

A közösségeinkben számos képesség rejlik, és a átalakuló közösség katalizátor egyik dolga, ezeket kiaknázni, közkincsé tenni. Ahhoz fontos, hogy maga a katalizátor, a helyi szervező is kapjon lehetöséget a saját készségeit fejleszteni. 2010-óta arra a célre fedezunk fel a szükségleteket, kidolgozunk képzési anyagot, és müvházokban, faluházokban, tanyákon, belvárosi szorakozóhelyeken tartunk képzéseket. Ahol lehet, képzunk képzőket is, más szimpátikus és elkötelezett képzöket is bevonjuk, hogy egyre ügyesebben tudunk végezni a helyi munkánkat. Jelenleg az Átalakuló közösségek képzőcsoport 4 tapasztalt és 5 kezdő képzőből áll.

Az átalakuló közösségek aktuális képzésekról lehet folyamatosan frissitett részleteket olvasni ezen a linken

Képzéseket szivesen tartunk más közösségek és szervezetek, illetve önkormányzatok számára is. Erről többet, és korábbi képzéseskről lehet itt olvasni.

Milyen párhuzamos váloságokkal találkozunk: melyikért küzdunk? Kunbábony Átalakuló közösségek képzés 2015 nyáron

Mi várható egy képzésen? 

A munkánk sok forrásból táplál: a nemzetközi Átalakuló közösségek képzés programokra alapul, ami a közösségszervezési módszerek, a társadalmi változások psychologiai folyamatok megértésére tesz hangsulyt, és érzékenyiti a résztvevőket a belső változások folyamatára is.  Kedvelunk, és a magyar-valóságban hasznosnak találunk az elismerő feltárás megközelítést, és az eröforrásokra alapuló közösség fejlesztés módszereit is. Ezekben találtunk két olyan modszertani kiindulópontot, ami képesé teszi bennünket magunkra és egymásra támasztva pozitiv közösségi folyamatokat beinditani.  Az élménypedogogiához,  és a Joanne Macy mélyökologiai munkásághoz is nyulunk; magunkról tanulunk többet, ha a komfort zonánkból kimozdulunk egy kicsit.

Témától függetlenul számunkra fontos, hogy egy képzés mindig legyen élmény és lehetőség kapcsolatteremtésre; hogy a program legyen környezettudatosan megszervezve, hogy az étkeztetés legyen finom, helyi, és klímabarát.

A közösségi leltár segít a katalizátorok rálátást nyerni a sokféle erőforrásokra ami már elérhető a közösség számára

Gyakorlati programaink között találunk például ablak szigetelés, kályhaépítés, gyümölcsész hétvégék: a gyakorlati tudásszerzés is fontos számunkra, és más embereket mózgosít a közösségunkben, igy mindenkinek lehet része a társadalmi folyamatokban.

Transition gyakorlatban 2015
Átalakuló kezdő képzés 2015

 

Aktiv résztvélre és furcsa kézjelekre lehet számítani.
Átalakuló képzés II, Wekerletelep 2015

2017 összel várható:

  • Átalakuló közösségek kezdő képzése (Álsónémedi),
  • 4 napos Permakultara képzés (Nagyszékely)
  • Mediátor tovább képzés
Csoportsegítő képzés, Nagymágocs 2015.

 

 

fair trade, közösség, élelmiszerönrendelkezés, helyi ügyek