Tudjuk és el is fogadjuk, hogy a többi “konfliktusos-ásvány” mellett az arany is szerves részévé vált életünknek. Nem lemondanunk kell róla, hanem tudatosan használni, vásárolni.

Készítettünk egy oktatási segédletet. Tanárok könnyen beépíthetik a tananyagba a feladatokat. Az iskolát elvégzettek is hasznos tudnivalókhoz juthatnak a kiadványból. teljes_oktat

Angolul is elérhető a konfliktusos ásványokra vonatkozó rész conflict_minerals

nofiltergold

Összeszedtük azokat a hétköznapi életünkben is bevezethető lépéseket, amelyek igenis hozzájárulhatnak a tőlünk távol élő bányászok életminőségének javulásához és támogatja a fair trade mozgalmat.

  1. Bánj kíméletesen a technikai eszközeiddel, hogy minél tovább használni tudd őket.
  2. Csak akkor vásárolj új kütyüt, ha arra valóban szükséged van.
  3. “Régi” telefonodat, számítógépedet kidobás előtt próbáld meg felturbózni, megjavíttatni.
  4. Ha mégis kidobásra ítéled az eszközt, akkor azt mindenképp juttasd vissza a gyártóhoz, forgalmazóhoz, hiszen visszavételi kötelezettségük van termékeikre. Ezekből szakszerűen újrahasznosítják a nyersanyagokat és visszakerülnek az ipari termelés körforgásába.
  5. Ha arany ékszert szeretnél nézz körbe először otthon, rengeteg olyan régi családi ékszer lapul a szekrényekben, amelyek már nem divatosak, de azokat újrahasználva a régit megőrizve újat kaphatunk.
  6. Ha mindenképp újat szeretnél, válaszd a fairtrade aranyból készült ékszereket! Magyarországon a                              Velekey-Ékszervilág üzleteiben és webshop-jában közel 400 karikagyűrű közül választhattok fairtrade aranyból készült gyűrűt.