A helyi élelmiszerellátás alapjai Kispesten –
önkormányzati törekvések és közösségi kezdeményezések
A minőségi ennivaló, a biztonságos élelmiszerellátás a XXI. században kulcsfontosságú. Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló gazdasági, éghajlati és energiaellátási viszonyokra tekintettel számos európai város alkotott „helyi élelmiszerstratégiákat”. Kispesten több önkormányzati törekvés és közösségi kezdeményezés indult az elmúlt években azért, hogy a jó minőségű élelmiszer elérhetőségét biztosítsák. Ideje lenne az „élelmiszer önrendelkezés” terén előrelépni. Nem önellátásra törekszünk, hiszen ez egy sűrűn lakott városrészben irreális lenne, hanem a kiegészítő, egészséges, friss élelmiszerhez való hozzájutást célozzuk meg, tekintettel a szociális és közösségfejlesztési szempontokra is. Lehetőséget szeretnénk adni arra, hogy a kerület minél több lakója megismerhesse a működő kezdeményezéseket és jobb minőségű, megbízhatóbb termékek jussanak asztalára. Ennek érdekében közös gondolkodást szervezünk.
Helyszín:
Kispesti Polgármesteri Hivatal (1195 Budapest, Városház tér 18.)
Időpont:
2017. október 27., péntek, 13.30-19.30
Wekerlei kispiac
Program:
13.30-14.00 Regisztráció
14.00-14.10 Köszöntő, Kispest Önkormányzata részéről
14.10-14.30 Vinczek György, Kispest alpolgármestere:
Kispest eredményei és törekvései a helyi élelmiszerellátás terén
14.30-14.50 Tracey Wheatley, Átalakuló Wekerle:
A „Mi kosarunktól” a HEKK programig – az Átalakuló Wekerle helyi élelmiszer törekvései
14.50-15.00 Mandl-Szűcs Ildikó, Zöldség Kommandó:
Zöldség Kommandó – kispesti civil szociális élelmiszer program
15.00-15.10 Osgyáni Elvira, kistermelő:
A wekerlei kispiac termelői szemmel
15.10-15.30 Kajner Péter, ELTE TÁTK Humánökológia MA, oktató:
Az élelmiszerstratégiák jelentősége, jó példák Magyarországról és a világból
15.30-15.50 Szünet
Wekerlei Zöldségkommandó
15.50-16.10 Barát József, Szövetség az Élő Tiszáért, elnökségi tag:
Termelői élelmiszerek a városi piacokon – az Élő Tisza rendszer
16.10-16.30 Szabó Tibor, Zala Termálvölgye Egyesület:
A helyi élelmiszerrendszer fejlesztési lehetőségei a Zala Termálvölgye Egyesület térségében
16.30-16.50 Hegedűs Gábor, Földművelésügyi Minisztérium, Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztály, referens: Előkészületben a Városi Agrárstratégia
16.50–17.00 Szünet
Wekerlei Zöldségkommandó
17.00-18.00 A helyi élelmiszer ellátás eddigi sikereinek és problémás területeinek értékelése, és a további fejlesztések irányainak körvonalazása (kiscsoportos beszélgetések)
- A termelői élelmiszerek kínálatának és elérhetőségének (a kínálat) fejlesztése
- A termelői élelmiszerek fogyasztásának (a kereslet) növelése
18.00-18.15 Összegzés – a kispesti helyi élelmiszerrendszerek fejlesztési fókuszai
18.15-19.30 Állófogadás
Katlan Tóni éttermének szezonális, helyi és környezetkímélő kínálatával a program végén megünnepeljük a közös munkát, informálisan folytatjuk a közös gondolkodást.
Átalakuló Wekerle
Regisztráció: A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát ezen a linken https://goo.gl/forms/T11LZ4eCmYwsPy8O2 jelezheti.
További info: 06-30-59-79-119 vagy kajnerp@elotisza.hu
A rendezvény a Védegylet „Spotlight on the global food-land climate nexus – mobilizing European Support for sustainable management of natural resources & the human right to food [DCI-NSA ED/2014/338-396-EYD2015]” projektének finanszírozásával valósul meg. Az esemény az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával jött létre. A tartalom nem tükrözi az Európai Bizottság hivatalos állásfoglalását, kizárólag a szerzők nézőpontját jeleníti meg.