Római Part

A római-parti mobilgátnak a tények vetnek gátat
MTI-OS,  2016. szeptember 30., péntek 15:36

(Gátszakadás után elöntött terület kb. 2 óra elteltével.)

Tarlós István beismerte, hogy hamisak voltak azok a szakmainak álcázott érvek, amelyekkel négy és fél év óta igyekezett lesöpörni a Védegylet és a többi Római-part védő által szorgalmazott megoldást.

Mai sajtótájékoztatóján a főpolgármester közölte, hogy a munkatársai szerint is kell készíttetni egy szaktanulmányt arról, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai lennének annak, ha az árvizek elleni védekezés továbbra is a jelenlegi árvízvédelmi vonalon, a parttól kétszáz méterre lévő, és a magassága folytán természetes gátként funkcionáló Nánási út – Királyok útja útvonal mentén történik a jövőben, ahelyett, hogy áthelyeznék a partra.

A Védegylet – azon szakértők megállapításaira támaszkodva, akik nem Tarlós Istvánnak és üzletfeleinek a megrendelésére mondtak véleményt – már többször rámutatott a parti mobilgát alapvető hidrológiai problémájára, ami a térség adottságainak figyelmen kívül hagyásából fakad. A műtárgy ugyanis nemcsak a felszínen alakítaná át visszafordíthatatlanul a tájat – 1500 fa kivágásával és a kavicsos plázs feltöltésével -, hanem a gát alatt létesítendő 3,5 km hosszú vízzáró résfal miatt a felszín alatti vízmozgások útjába is akadályt állítana, ami nagy területek elmocsarasodásához, illetve a kényszerű folyamatos szivattyúzás miatt a talajszerkezet romlásához vezetne.

Miután a Főváros által megbízott tervező is kijelentette, hogy a parti mobilgát tervének esetleges elkészítéséhez előzetesen részletes hidrogeográfiai modellezéssel kell feltárni a várható hatásokat, amelyek akár Budakalászig és az Omszki tóig is kiterjedhetnek, a tények ellen kitartóan hadakozó főpolgármester újabb ütközetre szánta el magát: Bejelentette ma azt is, hogy inkább megszünteti a közbeszerzésen nyertes tervezővel kötött szerződést, és a hivatala házi “szaktervezőivel” készíttetné el a part mobilgát tervét.

(Statikailag hibás koncepcióra épülő mobilgát terve.)

A Védegylet tiltakozik a szükséges vízföldtani vizsgálatok nélküli felelőtlen tervkészítés szándéka ellen. Ha mégis készül ilyen, akkor jogi eszközökkel fogjuk megakadályozni, hogy engedélyt kaphasson.

Jánossy András szakértő